Изкуствен интелект
Полезно

Конкурент или помощник е изкуственият интелект?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Дори е по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед. Изкуственият интелект може да се окаже и в двете позиции, но може да бъде и много повече.

Ето някои области, където ИИ определено е конкурент на човека.

Автоматизация на задачи: ИИ може да автоматизира много задачи, които традиционно се изпълняват от хора, и това, нека да си го признаем, може да измести хора от техните работни места.

Повишена ефективност: Тук ИИ има категорично предимство – той работи много по-бързо човек – следователно дава конкурентно предимство на компаниите и хората, които го използват.

Стратегическо предимство: ИИ е област, която се развива с невиждани досега темпове и неговото използване може да даде на компаниите стратегическо предимство на пазара.

Освен конкурент, ИИ може да бъде и помощник на човека, благодарение на способностите, които има:

Повишена производителност: „Въоръжени“ с ИИ хората изпълняват задачите си по-ефективно, благодарение на информация, инструменти и автоматизация, които той може да осигури.

Разширяване на възможностите: С помощта на ИИ хората могат да извършват задачи, които са били невъзможни или прекалено трудни за тях. Например анализа на големи масиви от данни.

Създаване на нови работни места: Развитието и навлизането на ИИ създада необходимост от нови умения, респективно – нови работни места, които не са съществували досега.

Важно е да се отбележи, че ИИ не е нещо, което (поне засега) съществува самостоятелно. Той се управлява от хората. В този смисъл, той може да се използва както за добро, така и за лошо. Подобно на атомната енергия, която може да бъде разрушителна и градивна, от хората зависи как ще използват ИИ и какви последици ще донесе това.

Бързото развитие на технологиите кара правителствата също да бързат –

с изработването на регулаторни рамки, които да регламентират използването на ИИ. Пример в това отношение е Европейският закон за изкуствения интелект – AI Act. По думите на Ева Майдел, член на Европейския парламент и един от главните преговарящи по Закона, „приемането на този закон е изключително важно за защита на гражданите, без обаче това да убива възможностите на компаниите да го използват и развиват“

Един от интересните аспекти в AI Act е изискването всеки материал, създаден от ИИ, да носи маркер, че е именно такъв. Това е много важно и съвсем навременно, тъй като вече се появяват редица дезинформационни материали, създадени от ИИ с нерегламентирано използване на реални разпознаваеми лица. Освен това ИИ има възможност да създава творби, които напълно съответстват на стила на реални творци и дори ги превъзхождат по качество.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *