Соларни панели
Полезно

Делът на слънцето в енергийния микс на страната

Всекидневно четем добри новини за приноса на възобновяемите енергийни източници в България. Има дори моменти, когато те произвеждат толкова, колкото е целокупната консумация на ток в цялата страна. Конкретен пример в това отношение е датата 24.05.24 г., когато за един час на обед произведената зелена енергия в България е била дори повече от потреблението в този период.

Разбира се, за постижението голяма роля има съчетанието на от хубаво време и почивен ден, но, независимо от това, този факт е показателен колко бързо се променя енергийният микс в нашата страна.

Като трайна тенденция, производството на електроенергия от ВЕИ мощности се увеличава с всяка изминала година и за дълги периоди вече двукратно превъзхожда генерирания от въглища ток. Значително разместване в съотношенията има и самите възобновяеми енергийни източници – все повече относително намалява делът на произведеният ток от вятърни те мощности. Вятърните турбини осигуряват по-малко от 4 на сто от националния енергиен микс, докато делът от  фотоволтаиците непрекъснато расте. И това не е случайно – соларните мощности в страната надхвърлят 3 гигавата.

Повечето от соларните мощности са разпределени в големи соларни паркове. По информация на Капитал, „някои от най-големите фотоволтаични паркове на Югоизточна Европа са в България. В страната вече функционират три централи с мощност над 200 мВт и има още с капацитет над 100 мВт. Всички те започнаха работа от 2023 г. насам и промениха коренно енергийния пейзаж.“

По официална информация от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) инсталираните фотоволтаици в България вече са над 3280 мВт и по този показател изпреварват ВЕЦ и АЕЦ, а също и ТЕЦ след спирането на “КонтурГлобал Марица 3”

Дори и само от данните е видно, че българската енергетика се променя изключително бързо. И тези промени ще станат още по-големи с ускоряването на инвестициите в батерии. Батерии могат да се добавят както към работещи вече соларни инсталации, така и с изграждането на самостоятелни батерийни паркове.

Освен това има и друга трайна тенденция – големите заводи произвеждат сами все по-съществена част от нужната им електроенергия. Това се вижда ясно през тренда за намаляване на консумацията на електроенергия.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *